Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La investigació de les oposicions de Policia esguita Catalá: la jutgessa multa l’alcaldessa de València per obstruir la causa

L'alcaldessa de València, María José Catalá, visita la Central de la Policia Local amb el cap, José Vicente Herrera.

Laura Martínez

València —

0

La investigació de les proves de millora de la Policia Local de València, que apunta a irregularitats per part d’un tribunal encapçalat pel cap del cos, José Vicente Herrera, esguita ara a l’alcaldessa i dirigent del PP local, María José Catalá. El Jutjat Contenciós número 5 de València, que aborda la possible infracció administrativa en unes oposicions també investigades per tripijoc, sanciona la responsable del consistori per obstruir el procés que està més d’un any obert i que afecta la cúpula del cos, amb el cap en el focus.

Des del febrer del 2024 el jutjat ha reclamat a l’Ajuntament de València els expedients dels exàmens per la denúncia de dos comissaris, a més de les valoracions i els treballs en què els comissaris es van recolzar per a fer les proves orals, i ha dut a terme prevencions constants a l’Administració perquè aporte una documentació clau. En paral·lel, i sobre la base dels primers documents presentats per l’Ajuntament, els comissaris mateixos que van denunciar en el contenciós van interposar dues querelles en dos jutjats d’instrucció, en què acusaven el cap de Policia i dos comandaments més de quatre delictes per a beneficiar comissaris afins i situar-los a la part alta de la cúpula.

En l’escrit que comunica la sanció, datat el 16 d’abril, la jutgessa recorda que ha transcorregut més d’un any des de la interposició del recurs dels comissaris “sense que s’haja pogut continuar el procediment per la falta de presentació de l’expedient administratiu” per part del consistori, segons la interlocutòria a què ha tingut accés elDiario.es. La magistrada retrau una “conducta especialment reprotxable” de l’Ajuntament, ja que, “amb aquesta, impedeixen la continuació d’aquest procediment, vulnerant el dret a la tutela judicial efectiva” dels comissaris que van denunciar les proves i els actes administratius parells a aquestes.

La jutgessa imposa a la dirigent del PP de València, com a responsable de l’Administració pública, una multa de mil euros. “S’ha de determinar que la responsabilitat de l’Administració demandada s’individualitzava en la persona responsable, l’alcalde de l’Ajuntament de València, com a òrgan que representa al consistori, resulta ajustat a dret, i proporcionat a les circumstàncies del cas concret, especialment l’excessiva dilació produïda”, prossegueix l’escrit.

Un any dilatant el procés amb canvis de versió

El març passat, el jutjat que investiga la validesa dels ascensos va obrir una peça separada per a imposar sancions a l’Ajuntament per no haver aportat els expedients complets de l’avaluació. El Jutjat Contenciós 5 de València, que ja fa un any que demana la documentació sobre els treballs avaluats, va tornar a reclamar al consistori la remissió dels registres que acreditaren el depòsit de les presentacions dels comissaris i va anunciar multes de fins a 1.200 euros per al funcionari responsable de no haver-les enviades. Direcció va assenyalar un agent com a responsable d’aquesta omissió i, quan se li va comunicar la sanció, va presentar un escrit d’al·legacions apuntant que aquest no tenia responsabilitat sobre l’expedient, que es tramita en una altra unitat administrativa, i per això no podia complir el requeriment, encara que sí que assumeix un retard en les comunicacions.

L’Ajuntament de València no va aportar els registres de sol·licitud i lliurament dels treballs fins al 7 d’abril, el primer dia hàbil després que els dos comissaris que han denunciat aquest procés intern presentaren un escrit en el jutjat acusant el cap de Policia d’un delicte d’obstrucció a la justícia. La Policia Local i els serveis municipals han realitzat una mofa constant als requeriments judicials, responent a les sol·licituds sense adjuntar la documentació, o adjuntant-la de manera incompleta.

Remesa aquesta documentació pels serveis jurídics de la Policia Local, més d’un any després, s’aprecia que el tribunal encapçalat per Herrera va posar les notes sense tindre en mà tots els treballs dels aspirants, malgrat que en l’acta de la comissió de valoració s’indica que sí que s’havien depositat aquests treballs. A més, es desprén un tracte de favor al comissari que va obtindre millor puntuació en la prova, que deposita el seu treball presencialment –sense aportar registres–- i no a través del correu electrònic com els set restants.

Dues investigacions per tripijoc

Quatre comandaments de la Policia Local van demanar la impugnació de les proves de millora de la cúpula el 2023, un procés d’ascens temporal per a cobrir necessitats del cos, en observar-hi irregularitats. Les proves de millora ja van ser recorregudes el 2021 i, a conseqüència d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia Valencià, van haver de repetir-se el 2023.

Ignorats per l’Ajuntament, que va desestimar l’última petició formal dels aspirants respecte de l’examen, dos d’aquests comissaris van recórrer en el jutjat contenciós l’acte administratiu que rebutjava la impugnació. Ja es va advertir en aquell moment que el Govern local no podia donar carpetada al recurs dels comandaments, que després van acudir als tribunals.

Amb les proves obtingudes en la primera remesa de documentació, els comissaris van presentar dues querelles contra el cap i dos comandaments més que formaven part del tribunal que els va examinar, un procés que segueix de prop la Fiscalia Anticorrupció. Una anàlisi de metadades admesa pel jutjat indica que les actes d’avaluació es van fer després que els comissaris demanaren la revisió –i no en el moment de l’examen, com es data– i que el document es va crear des de l’ordinador del comissari que va obtindre la millor nota, modificat després per un membre del tribunal.

Jubilació forçosa del cap

Enmig de la voràgine judicial, José Vicente Herrera va sol·licitar la pròrroga de la seua edat de jubilació per a romandre dos anys més al capdavant del cos policial. Al seu torn, l’Ajuntament aborda l’oposició definitiva per a cobrir tres places del primer escaló del cos, recorregudes per Comissions Obreres i un dels aspirants. Dijous, en la Junta de Govern Local, l’Ajuntament ha denegat la pròrroga a l’home de màxima confiança de l’alcaldessa, que l’ha esguitada amb la guerra oberta en la cúpula. El consistori ha decretat la jubilació forçosa del cap, que deixarà de treballar el pròxim 28 d’abril. Llavors, Catalá haurà d’haver designat un successor que es faça càrrec d’un cos amb els comandaments dividits.

Etiquetas
stats