Tenir poder no és el mateix que tenir coneixement. Ho va descobrir Galileo Galilei fa cinc-cents anys, quan defensar que la Terra i els planetes giren al voltant del sol va estar a punt de portar-lo a la foguera. El menyspreu per la ciència no és exclusiu d’un passat ignorant, sinó també del present fanatitzat. Donald Trump, que considera supèrflua tota despesa pública; Elon Musk, que utilitza la motoserra per escapçar l’ Administració del seu país, i Robert F. Kennedy, que és un terraplanista embogit, estan a punt de crear un problema descomunal a les universitats i centres d’investigació dels Estats Units amb les retallades.

Manifestants contra les retallades de l’Administració Trump en investigació
La seva nació té vuit de les deu millors universitats del planeta i disposa dels Instituts Nacionals de Salut, que constitueixen el grup més important de centres de recerca biomèdica del món. En tots dos casos, els fons del Govern federal resulten bàsics per assegurar-ne el funcionament.
Pensar que les investigacions sobre el càncer, l’ alzheimer o el parkinson es poden veure frenades per una ideologia populista i anticientífica hauria de fer reaccionar la societat americana. Però, de moment, només alguns jutges estan lluitant contra el desastre.
Ministres de deu països proposen a la UE d’atreure els científics que Trump menysprea
En qualsevol cas, la UE ha entès que té al davant una oportunitat única per atreure tants científics de primer nivell, fins al punt que deu ministres han escrit una carta a la comissària de Recerca i Innovació, perquè aconsegueixi finançament a fi de captar aquests homes i dones de ciència que veuen perillar el seu futur. Vuitanta anys després que grans talents europeus (entre ells Albert Einstein) haguessin d’emigrar als Estats Units, ara es podria produir l’efecte contrari.
Fa uns dies, la CNN, va explicar el cas de Heather Welch, una grandíssima oceanògrafa, que va rebre un correu de comiat (li van donar 90 minuts per fer les maletes). Ella s’ocupava d’evitar les col·lisions dels vaixells amb les balenes que naveguen per la Costa Oest dels Estats Units. A Trump no l’amoïna que una embarcació xoqui amb un cetaci, però qualsevol dia, tard o d’hora, es despertarà descobrint que és ell qui, de cop, s’ha estavellat contra la dura realitat.